De achterkant van een servet

Grootse ideeën worden niet noodzakelijk geboren in een lab. Ga je er naar op zoek, dan lijken ze zich vooral erg goed te verbergen. Dale, Maurice en ik -Dries-, waren allesbehalve met grootse ideeën bezig toen we in India waren. Toch zijn we nog altijd dankbaar dat er die avond servetten  op de bar stonden. 

Er even tussenuit
Vakantie. Daar was het ons om te doen toen we naar India trokken. Een reis om een stuk van de wereld te zien, ervaringen en indrukken op te doen, te genieten. Natuur en cultuur en, onlosmakelijk aan reizen verbonden, de notoire cadeautjes voor de thuisblijvers. Een van die geschenken die we op de kop tikten, was een setje artisanaal gemaakte drinkglazen die een lokale ondernemer maakte van flessen die argeloos in de berm waren gegooid. Die glazen bracht hij aan de man op vlooienmarktjes. Een souvenir voor toeristen die een iets duurzamer herinnering wilden.

Een glaasje helpt
Maurice had zo een setje. Samen met Dale hielden we een testdrink van de glazen in Maurice zijn bar. Zoals dat gaat, leidde een glas naar een volgende. De wetenschap beweert gelukkig dat enkele glaasjes de creativiteit stimuleren. Op den duur vroegen we ons hardop af waarom een dergelijk product commercieel niet beter scoorde. Er zat een knap verhaal achter, ze lagen goed in de hand en waren ook gewoon mooi. Vanuit onze eigen kennis en ervaring in ondernemen krabbelden we die avond letterlijk een businessplan op de achterkant van een servet. Een slordig geschreven, maar degelijk plan om het bedrijfje BOTL van Mikhail Solanki in een rendabele, lokale onderneming te veranderen.

Goed voor iedereen
’s Anderendaags bleek aan het ontbijt dat de nacht niks van ons enthousiasme voor het plan had doen afnemen. We wilden het nog altijd in de praktijk omzetten. We ontmoetten Mikhail en ook hij was snel gewonnen voor onze ondersteuning die we hem aanboden. IWAS is namelijk gegroeid uit een gedeelde droom om lokale bedrijfjes te ondersteunen die zich toeleggen  op het upcyclen van allerlei gedumpte soorten afval. Projecten de kans geven om uit te groeien tot volwaardige, duurzame ondernemingen, waarbij de opbrengst ook de lokale gemeenschap ten goede komt via allerlei sociale projecten.

Deze visie raakt stilaan meer, breder en wijder verspreid. Het blijft niet enkel meer bij het upcyclen van weggegooide flessen tot drinkglazen, theelichthouders … We leren steeds meer mensen kennen die dezelfde droom delen. Die mensen, die droom, die duurzame projecten blijven we met IWAS verder ondersteunen. De community zal blijven groeien.
Houd ons in de gaten. Het verhaal gaat verder. Er zitten nog hoofdstukken aan te komen.

Vandaag moet mooier, zodat morgen mooi kan blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *