Hoe we afval transformeren tot kwaliteitsproducten door upcycling

Het doel van IWAS Products Belgium was om een project op te zetten dat economisch rendabel is, met Belgische en Indiase investeerders, eentje die op termijn volledig gerund zou worden in India. Dit idee werd geboren toen ondernemer Dries Moens in India was en via vrienden en professionele partners in contact kwam met twee creatievelingen ter plaatse – Mikhail Solanki en zijn partner Rhea, uit Goa. Zij waren de bezielers van Meso Design LLC, een bedrijf dat drinkglazen maakte van gebruikte bierflesjes: die verkochten ze onder de naam ‘Bôtl’. Er was echter één probleem: hun productievolume was te laag en de prijs te hoog. Het koppel stond dus op het punt om de zaak op te doeken.

Gelukkig besloot Dries Moens om samen met zijn lokale partners Maurice Britto en Dale Menezes te investeren in het Indiase bedrijf. “Het zou te jammer geweest zijn om dit initiatief in het water te laten vallen. De prijs van de producten was te hoog door een ontoereikend volume: dit is vaak het geval bij artisanale producten,” zei Dries Moens.. “Om het project economisch rendabel te maken, moesten we het proces omvormen tot een industriële omgeving. Als volumes omhoog gaan, dan kan de prijs gedrukt worden. We zullen investeren in het bedrijf totdat het winstgevend is en op eigen krachten kan draaien. Zo willen we de lokale gemeenschap helpen.”

Ontwikkelingssamenwerking 2.0

IWAS stelt duidelijk dat het geen liefdadigheidsorganisatie is. Sleutelwoorden voor het bedrijf zijn kwaliteit, competitief geprijsd en economisch rendabel. “We willen duurzame producten aanbieden van hoge kwaliteit, naargelang een vernuftig uitgedacht economisch model,” zei Dries Moens. “Ons doel is niet om geld te verdienen, maar om partners te vinden die willen deel uitmaken van het IWAS-avontuur. Als we het benodigde kapitaal en de juiste know-how kunnen voorzien, zal het bedrijf snel op eigen krachten draaien. Dit is een soort van ontwikkelingssamenwerking 2.0. We zoeken nu ook andere upcyclinginitiatieven die onze industriële input kunnen gebruiken. We bekijken de mogelijkheid om door te groeien naar andere producten en landen die met dezelfde problematiek te kampen hebben.”

De naam IWAS verwijst naar de geschiedenis van de producten: “Ik was (I WAS) nutteloos en vervuilend, maar vandaag ben ik nuttig.” IWAS-producten zijn gemaakt van afval en getransformeerd tot nuttige producten door middel van upcycling. Momenteel heeft het bedrijf kaarsen, theelichthouders en drinkglazen. Die zijn gemaakt van wijnflessen, bierflesjes, champagneflessen of frisdrankflessen.

Drinkglazen gemaakt van wijnflessen.
Ik was (IWAS) een frisdrankfles. Ik zou in de oceaan beland zijn, of op een afvalberg, maar ik ben in plaats daarvan gered en omgetoverd tot een kleurrijke theelichthouder die je huis zal versieren en licht geven.
Drinkglazen voor kinderen, gemaakt van bierflessen.
Geurkaarsen gemaakt van champagneflessen.

100.000 flessen per jaar upgraden

India worstelt met een vervuilingsprobleem. Momenteel is er weinig infrastructuur om afval te verwerken, dus heel wat afval belandt op straat of in de oceaan. Hier kan IWAS een oplossing bieden. Upcycling betekent dat je een product of grondstof verandert in een nieuw, duurzamer product van hogere kwaliteit. Recycling is iets anders, want recycleren vormt het afval om tot de grondstof. Bij upcycling komt er enkel arbeid aan te pas, dus is er geen energiebron nodig: zo wordt het proces economisch rendabel én beter voor het milieu. IWAS hoopt om elk jaar 100.000 flessen tegen te houden voordat ze beginnen rond te zwerven. “Dit is een van de eerste initiatieven waarbij een product dat een kwalitatieve upgrade heeft ondergaan, ook nog eens economisch rendabel en betaalbaar is.”

Het IWAS-team bestaat uit Dale Menezes, Dries Moens en Maurice Britto (van links naar rechts).

Over IWAS

IWAS maakt kwalitatieve en betaalbare producten uit afval. Het bedrijf is recent opgericht en wil het grote publiek sensibiliseren over de problematiek van afval en het milieu.

Dries Moens, Maurice Britto en Dale Menezes zijn de drie partners die het IWAS-platform geschapen hebben. De Belgische vzw ‘IWAS Products Belgium’ verzorgt de distributie van IWAS-producten. De organisatie ‘IWASabottle’, gebaseerd in India en gerund door Meso Design LLC, zorgt voor de verwerking van het afval en het creëren van de nieuwe producten – drinkglazen, kaarsen en theelichthouders. Meso Design LLC heeft 70% van de aandelen van het bedrijf IWASabottle. De drie partners van IWAS Products Belgium hebben 30%. Hun doel is om op termijn gelijkaardige initiatieven te ontwikkelen, zoals ‘IWASatyre’ (banden van voertuigen). Uiteindelijk is de missie om IWASabottle in India rendabel te maken, zodat IWAS Products Belgium een voedingsbodem en helpende hand kan zijn voor nieuwe projecten op andere locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *