Wat is upcycling?

We zijn 2019 en iedereen weet wat recycling betekent. Het is een duurzame poging om de hoeveelheid afval die in onze omgeving komt te verminderen: de producten worden herbruikbaar. Maar heb je al gehoord van upcycling?

Upcycling gaat nog een stapje verder dan recycling: we vormen een product dat aan het eind van z’n leven is – of waarbij het zo lijkt – om tot een volledig nieuw product. Dit nieuwe product heeft vaak een betere kwaliteit of is zelfs bruikbaarder dan het originele product. Het tegenovergestelde van upcycling is downcycling, hierbij wordt het eindproduct er eentje die minderwaardig is dan het originele product. Dankzij upcycling dragen we bij aan een betere omgeving.

Waarom doen we aan upcycling?

IWAS is een platform dat upcycling projecten ondersteunt. Eén van deze projecten bevindt zich in India, waar onze grote focus ligt op het upcyclen van glazen flessen afval in kwaliteitsproducten. India kan zeker onze hulp gebruiken: het land heeft namelijk een enorme afvalproblematiek. Recent nog kwam de enorme afvalberg waar India mee kampt in het nieuws, en deze ‘berg’ mag je echt letterlijk nemen. De Ghazipur landfill is 40 voetbalvelden groot en intussen al meer dan 65 meter hoog. Aan dit tempo zal de Ghazipur landfill tegen 2020 hoger zijn dan de Taj Mahal. Het Hooggerechtshof in India besliste al dat waarschuwingslichten geïnstalleerd zullen worden om voorbijvliegend luchtverkeer te waarschuwen. Geen enkel voorbeeld toont duidelijker aan hoe groot het probleem werkelijk is: het gaat letterlijk om een berg! Geregeld breken branden uit door het opgestapelde toxische methaan gas en door de insijpeling in de grond raakt ook het water vergiftigd. De lokale inwoners hebben last van hun maag en krijgen problemen met de luchtwegen. In een straal van 5 kilometer rond de berg is het onveilig om te blijven wonen en leven. Een snelle zoektocht op Google levert al snel zeer confronterende beelden op.

Toch is de plastic consumptie lager dan je zou denken: slechts 11 kg per capita per jaar. De West-Europese plastic consumptie ligt tot wel 9 keer hoger! Het grote probleem hier blijft de afvalverwerking: er wordt amper gerecycled, laat staan geupcycled. Initiatieven zoals IWAS zijn dus essentieel om het tij te doen keren!

De missie van IWAS

Ons doel is ambitieus maar noodzakelijk: we willen elk jaar honderd duizend flessen redde. We zorgen er voor dat het afval niet in het milieu terecht komt (zoals in Ghazipur of gebroken op één van de vele stranden), maar we upcyclen het op een ecovriendelijke wijze. Nog veel te vaak verbruikt ‘recycleren’ te veel energie, wat resulteert in bijkomende vervuiling. Onze aanpak is anders: dankzij handenarbeid en vakmanschap beperken we de ecologische impact. Onze machines worden minimaal gebruikt. We werken samen met de gemeenschap en maken zo de stranden, bossen en straten proper.

We transformeren frisdrankflessen in kleurrijke theelicht houders, champagneflessen in geparfumeerde kaarsen, bierflessen in drinkglazen, … We doen aan upcycling om de wereld een mooiere plek te maken. We doen het omdat we onze planeet respecteren en omdat we de lokale gemeenschap willen helpen openbloeien in een properder milieuOntdek onze producten in onze webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *